AMSTERDAM - Fokker gaat ruim veertien jaar na het faillissement van de Nederlandse vliegtuigbouwer een doorstart maken.

Dat melden verschillende media zaterdag. De doorstart is gebaseerd op de Fokker 100, waarvan een nieuw prototype, de XF100, wordt gebouwd.

Demissionair minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) zou volgende week bekendmaken dat ze twintig miljoen euro beschikbaar stelt voor de ontwikkeling van het vliegtuig.

Achterstevoren

Ondernemer Jaap Rosen Jacobsen werkt onder de naam Rekkof, Fokker achterstevoren gespeld, aan de doorstart. Inmiddels heet het bedrijf, dat gevestigd is op Schiphol-Oost, Next Generation Aircraft.

De bedoeling is volgens een woordvoerder dat het vliegtuig schoner en zuiniger wordt en minder geluidsdruk geeft. Hiertoe moet in anderhalf jaar tijd een bestaande Fokker 100 worden omgebouwd.

Nieuw

Een compleet nieuw vliegtuig bouwen draagt meer risico's met zich mee. Als dit toestel af is en onder meer nieuwe technologie, motoren en interieur aan boord heeft, dan wil het bedrijf ermee orders binnenhalen.

Het bedrijf moet nog wel groen licht krijgen vanuit Brussel. Het eerste vliegtuig moet in 2015 klaar zijn. Om de nieuwe Fokker een succes te maken moeten tijdens en vlak na de ontwikkeling ervan minstens veertig toestellen worden besteld.