HILVERSUM - De president van IJsland, Olafur Grimsson, verwijt Nederland zijn positie binnen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te misbruiken door leningen aan het land te blokkeren. Grimsson zei dat vrijdag voor de televisierubriek NOVA.

''Nederland en Engeland hebben hun positie in het IMF gebruikt om ons onder druk te zetten. Om het bot te zeggen: de Nederlanders en de Britten hebben het IMF gegijzeld en gebruikt als wisselgeld om IJsland te dwingen een oneerlijke overeenkomst te accepteren'', aldus de president.

Grimsson weigerde begin januari het wetsvoorstel te ondertekenen waarin de terugbetaling van de Icesave-miljoenen was geregeld. Voormalig minister van Financiën Wouter Bos noemde dat toen onacceptabel'.

Grimsson vindt dat ''een rare mening, want ik dacht dat hij een democraat is''.

Referendum

Door Grimsson's weigering zal de IJslandse bevolking zich zaterdag in een referendum over de terugbetalingsregeling moeten uitspreken. Naar verwachting stemt een grote meerderheid tegen.

Nederland en Groot-Brittannië hadden IJsland in totaal 3,8 miljard euro geleend om gedupeerde spaarders van de omgevallen Icesave-bank schadeloos te kunnen stellen. De IJslanders maken zich vooral boos over de 5,5 procent rente die IJsland over de schuld moet betalen.

Nieuw bod

Grimsson: ''De Nederlanders en de Britten willen ook nog winst.''

Om het referendum te voorkomen deden Den Haag en Londen vorige week een nieuw bod. De rente zou flexibel worden en over 2009 en 2010 worden kwijtgescholden.

''Dat bod toont de wijsheid van mijn beslissing aan, alsmede de sterkte van het referendum en de oneerlijkheid van het eerdere bod'', aldus Grimsson.

Vastgelopen

Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager maakte vrijdag bekend dat de besprekingen tussen IJsland, Engeland en Nederland over de terugbetaling van de Icesave-gelden zijn vastgelopen.