DEN HAAG - Pensioenfondsen die aanspraken op de oudedagsvoorziening hebben herverzekerd, zijn dit jaar tijdelijk vrijgesteld van het nemen van ingrijpende maatregelen in een herstelplan.

Dat heeft demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) vrijdag bekendgemaakt.

Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt en Elly Blanksma van het CDA hadden Donner eind vorig jaar gevraagd in hoeverre herverzekerde pensioenen in de problemen komen door de financiële crisis.

Volgens de minister hebben ongeveer tweehonderd pensioenfondsen volledig of gedeeltelijk de pensioenaanspraken herverzekerd, juist met de bedoeling ze meer zeker te stellen.

Kredietwaardigheid

Maar door de crisis is het vertrouwen in verzekeraars gedaald. De lagere kredietwaardigheid van financiële instellingen kan overslaan op de waardering van de dekking die de pensioenfondsen in huis moeten hebben om pensioenaanspraken te kunnen uitkeren.

Als de dekking onder een bepaalde grens komt, moet het fonds normaal een herstelplan indienen bij De Nederlandsche Bank (DNB) om de buffers weer op het vereiste niveau te brengen.

Tijdelijk uitstel

Donner bekijkt of een herhaling in de toekomst voorkomen kan worden. In de tussentijd krijgen de pensioenfondsen tijdelijk uitstel van het indienen van een herstelplan.