ATHENE - Stakingen in Griekenland hebben vrijdagochtend het verkeer weer lamgelegd. Het openbaar vervoer ligt sinds 05.00 uur een etmaal stil, volgens de actievoerders.

Rond het middaguur gaan de verkeersleiders op de luchthavens vier uur lang in staking. De publieke omroep en het Griekse staatspersbureau liggen eveneens 24 uur stil.

Veel ambtenaren zijn van plan vrijdagmiddag drie uur lang te staken of drie uur eerder met hun werk op te houden om naar een grote betoging in het centrum van Athene te gaan.

Leraren zijn niet op hun werk verschenen en veel artsen in ziekenhuizen behandelen alleen urgente gevallen.

Bezuinigingen

De stakers betogen opnieuw tegen de draconische bezuinigingsmaatregelen van de Griekse regering van premier George Papandreou. Het ruim elf miljoen inwoners tellende Griekenland leeft ver boven zijn stand.

De regering heeft een begrotingstekort dat is opgelopen tot 12,7 procent van het bruto binnenlands product. Papandreou wil dat met de bezuinigingen terugdringen tot 8,7 procent.

Parlement

De maatregelen komen hard aan in de Griekse portemonnees. Zo gaat de regering onder meer de btw verhogen naar 21 procent, pensioenen bevriezen, lonen verlagen, 30 procent korten op vakantiegeld voor ambtenaren en de pensioengerechtigde leeftijd verhogen.

Het pakket impopulaire maatregelen moet vrijdag door het Griekse parlement worden geloodst. Verwacht wordt dat Papandreou daar geen problemen hoeft te vrezen. Buiten het parlementsgebouw betogen echter veel boze Grieken.

Vakbonden

Zij worden gesteund door machtige vakbonden zoals de Algemene Confederatie van Griekse Arbeiders (GSEE) die een miljoen leden telt en de ambtenarenbond Adedy die 300.000 leden heeft.

Papandreou spreekt vrijdagavond de Duitse bondskanselier Angela Merkel en in het weekend de Franse president Nicolas Sarkozy over de problemen van zijn land.