PARAMUS - Het Amerikaanse concern Toys 'R' Us, 's werelds grootste speelgoedwarenhuis, gaat 64 winkels sluiten en 1900 banen schrappen, circa 3 procent van het totale personeelsbestand.

Volgens mededelingen maandag vanuit het in het stadje Paramus, New Jersey, gevestigde hoofdkantoor maakt de herstructurering deel uit van "het voortdurende streven de winstgevendheid te vergroten". Het concern heeft voor de kosten van de maatregelen miljoen dollar gereserveerd.

Toys 'R' Us zegt zich te willen concentreren op de meest lucratieve winkelvormen. Dan gaat het vooral om de speelgoedzaken die thematisch zijn ingericht. Zo'n 60 procent van de bijna 1600 winkels is al op dergelijke wijze vormgegeven. In november opende het concern op Times Square in New York de grootste speelgoedwinkel ter wereld. Toys 'R' Us boekt de laatste jaren slechte resultaten en is als grootste aanbieder van speelgoed gepasseerd door warenhuisketen Wal-Mart.

Behalve in de VS heeft het bedrijf ook honderden speelgoedzaken elders. De reorganisatie heeft geen gevolgen voor de Toys 'R' Us-winkels in Nederland. Die heeft het Amerikaanse concern een paar jaar geleden al van de hand gedaan. Ze zijn nu voor het grootste deel in bezit van een groep particuliere beleggers.