DEN HAAG - Nederland, IJsland en Groot-Brittannië zoeken nog steeds samen naar een oplossing voor de terugbetaling van de Icesavegelden van Nederlandse en Britse spaarders.

Een ambtelijke delegatie is ook donderdag namens minister Jan Kees de Jager van Financiën in Londen nog in bespreking met IJslanders en Britten.

Volgens bronnen wordt er gesproken over de technische aspecten van de omstreden deal over terugbetaling.

Die staat op het spel nu de IJslandse bevolking in een referendum komend weekeinde waarschijnlijk negatief oordeelt over de akkoorden waarbinnen Nederland 1,3 miljard euro van IJsland terugkrijgt en de Britten 2,5 miljard.

Terugbetaling

Terugbetaling van dat bedrag is voor De Jager niet onderhandelbaar. Wel heeft Nederland inmiddels aangeboden een variabele rente te vragen in plaats van een percentage van 5,5.

Het IJslandse referendum over de compensatieregeling voor gedupeerde spaarders in de Icesave-zaak gaat komend weekeinde gewoon door. Minister van Financiën Steingrimur Sigfusson zei dit donderdag in een toespraak voor het parlement van IJsland.

Referendum

Ondanks verwoede pogingen een nieuw akkoord met Groot-Brittannië en Nederland te sluiten over terugbetaling van de schulden, zal het referendum doorgaan, zei de bewindsman.

Sigfusson deed zijn uitspraken slechts enkele uren nadat hij tegen de IJslandse omroep RUV had gezegd dicht bij een oplossing te zijn met beide landen.