UTRECHT - Alleen een tweeverdienend stel met een bovenmodaal inkomen en tenminste één leaseauto gaat er komend jaar in koopkracht op vooruit. Dat constateert het Nationaal Instituut voor Budgetsvoorlichting (Nibud) donderdag na doorrekening van de effecten van het loonakkoord over het nagenoeg bevriezen van salarissen in nieuwe CAO's.

Ook modale gezinnen zullen komend jaar moeten inleveren, terwijl het Nibud er eerder dit jaar nog van uitging dat de koopkracht van deze groep gelijk zou blijven. Het instituut rekent altijd bij de presentatie van de kabinetsplannen op prinsjesdag de effecten daarvan door op de koopkracht van verschillende typen huishoudens.

"Als je gezond bent, werkt in het bedrijfsleven en gezonde kinderen hebt dan valt het in 2004 wel mee", constateerde het Nibud nog op de derde dinsdag van september.

Volgens een woordvoerster moet dit beeld met het akkoord over loonmatiging door het kabinet, werkgevers- en werknemersorganisaties worden herzien. Een echtpaar met een modaal inkomen, twee kinderen, wonend in een huurhuis en ziekenfondsverzekerd gaat er in 2004 0,6 procent op achteruit.

Bruto modaal inkomen in 2003 (CPB): 29.000 euro.