AMERSFOORT - Tulip Computers heeft over de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst behaald van 10,5 miljoen euro. In het eerste half jaar van 2002 draaide het computerbedrijf uit Amersfoort nog een verlies van 5,9 miljoen euro.

Dat heeft Tulip donderdag bekendgemaakt. De omzet van de computerfabrikant bedroeg in het eerste half jaar 54,2 miljoen euro, tegen 29,8 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder.

De positieve ommekeer is mede toe te schrijven aan het bedrag dat Tulip heeft ontvangen van branchegenoot Dell na schikking van een slepend conflict over de schending van een patent. Het bedrijf ontving daarbij een bedrag van 49,5 miljoen dollar (43,3 miljoen euro). De opbrengst ging wel voor een belangrijk deel (31,2 miljoen euro) op aan de kosten van Amerikaanse advocaten.

Door het positieve halfjaarresultaat en aandelenemissies zegt Tulip het eigen vermogen sterk te hebben kunnen verbeteren. Per 30 juni noteerde het computerbedrijf een vermogen van 14,1 miljoen euro, terwijl dat op 31 december 2002 nog 0,3 miljoen euro was. Tulip waagt zich "gezien de ontwikkelingen in de ICT-markt" niet aan het uitspreken van verwachtingen over de tweede helft van 2003.