AMSTERDAM - De koffieketen Starbucks zal zijn Amerikaanse klanten voorlopig niet verbieden om hun revolvers te dragen. Het concern reageerde woensdag op een actiegroep die aandringt op een wapenverbod.

Starbucks vreest dat het bedrijf het slachtoffer wordt van een oplaaiende strijd tussen Amerikaanse wapenbezitters en activisten die wapens willen afschaffen.

In januari begonnen wapenliefhebbers in verschillende staten Starbucksvestigingen te bezoeken om te testen of de keten zich zou houden aan de lokale wetgeving. In 43 van de 50 staten is het open en bloot dragen van wapens toegestaan.

Campagne

Als reactie startte de anti-wapenlobby The Brady Campaign een campagne om Starbucks over te halen een wapenverbod in te voeren. "Starbucks weigert een wapenvrije winkel worden, terwijl dit wel mag volgens de wet", aldus een oproep van de organisatie.

"De praktijk van het wapens dragen op plekken zoals Starbucks is intimiderend." Vergelijkbare ketens hebben wapens wel uitgebannen, voert de actiegroep aan. Onder het mom 'offer espresso shots, not gunshots' leverde de groep woensdag een petitie met 28.000 handtekeningen af bij het bedrijf.

Verhit

Starbucks zelf liet woensdag weten zich liever aan de lokale wet te houden, maar maakt zich wel zorgen over het verhitte debat. "We vragen alle betrokken partijen om Starbucks niet het middelpunt te laten zijn van deze omstreden kwestie", aldus een verklaring van het bedrijf.

"Debatten hierover horen thuis in de volksvertegenwoordiging of in de rechtbank, niet in onze winkels." Als de keten een wapenverbod zou invoeren, zo stelt het bedrijf, "dan zouden we klanten die zich aan de wet houden uit onze winkels moeten verwijderen, waardoor onze winkeliers in een oneerlijke en mogelijk gevaarlijke situatie terecht kunnen komen."

De pro-wapengroep OpenCarry.org sprak eerder zijn waardering uit voor het besluit van de koffieketen om wapens voorlopig toe te staan.