FRANKFURT - Aero Lloyd, een van de grote chartermaatschappijen van Duitsland, vliegt sinds donderdagmorgen niet meer. De onderneming kan niet meer aan haar verplichtingen voldoen. Reisorganisaties als TUI en Thomas Cook waren naarstig op zoek naar vervangende vliegtuigen om gestrande passagiers op te halen.

De problemen bij de maatschappij werden donderdag acuut nadat Bayerische Landesbank, die een belang van 66 procent in Aero Lloyd heeft, had besloten de geldkraan dicht te draaien. Voor het personeel kwam het besluit als een complete verrassing.

Aero Lloyd zit al langer in moeilijkheden. Het 570 man tellende cabinepersoneel heeft de afgelopen tien jaar ongeveer 25 procent salaris ingeleverd om de maatschappij overeind te houden.

In juni trad een nieuwe directie aan, die kort daarna met een driejarig saneringsplan kwam. Dat plan kan niet meer worden uitgevoerd nu de grootste kredietverschaffer van de maatschappij geen geld meer wil betalen. Bayerische Landesbank noemde de algemeen moeilijke situatie in de luchtvaart plus de toenemende concurrentie als redenen voor haar besluit.