DUSSELDORF - De staalindustrie in Duitsland verwacht dat 2010 wederom een moeilijk jaar zal worden, ondanks het economische herstel.

Vooral de sterk stijgende grondstofprijzen vormen een groot risico. Dat zei de president van de Duitse staalbranchevereniging, Hans Jürgen Kerkhoff, woensdag op een staalcongres in Düsseldorf.

Kerkhoff waarschuwde vooral voor speculanten op de grondstofmarkten die de prijzen opdrijven.

''De prijzen voor ijzererts en cokes hebben zich weer ver verwijderd van de economische fundamentele waarden'', aldus Kerkhoff.

Cokes

De prijs van ijzererts steeg de afgelopen maanden met 80 procent en cokes werden 40 procent duurder sinds het dieptepunt van de economische crisis.

De wereldwijde staalsector werd buitengewoon hard geraakt door de recessie, waardoor de productie met de helft is teruggeschroefd.

Auto-industrie

Vele duizenden banen gingen verloren bij staalbedrijven. Vooral vanuit de auto-industrie en de bouwsector nam de vraag naar staal sterk af.

Volgens Kerkhoff heeft de staalindustrie het ergste van de crisis inmiddels achter de rug. De wereldwijde staalproductie steeg in januari met een kwart vergeleken met een jaar eerder tot 108,9 miljoen ton.

Toename

De wereldwijde capaciteitsbenutting in de staalfabrieken kwam uit op 72,9 procent, een toename met 11,6 procentpunt ten opzichte van een jaar eerder.

In Duitsland, de grootste staalfabrikant van Europa, klom de productie in januari met 27,7 procent vergeleken met een jaar eerder.

De capaciteitsbenutting bedroeg 75 procent. Kerkhoff verwacht voor 2010 een stijging van de Duitse staalproductie met minstens 10 procent.