BRUSSEL - De Europese staats- en regeringsleiders hebben donderdagmiddag de Fransman Jean-Claude Trichet benoemd tot voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). De officiële benoeming van Trichet tot opvolger van de Nederlander Wim Duisenberg was een formaliteit.

Eerder al hadden de EU-ministers van Financiën hun goedkeuring gegeven aan de Fransman. Het Europees Parlement, dat adviesrecht heeft, stemde ook in.

Trichet was al langere tijd favoriet voor de belangrijkste monetaire functie in Europa. Begin dit jaar moest zijn benoeming enkele maanden worden uitgesteld omdat een rechtszaak tegen hem liep wegens fraude. In juni sprak de rechtbank in Parijs hem vrij van de verdenkingen.

Trichet treedt per 1 november in functie. Duisenberg had vorig jaar al aangegeven dat hij wilde stoppen. Hij is voorzitter geweest sinds juni 1998, bij de oprichting van de ECB.

De benoeming van Duisenberg had destijds heel wat voeten in de aarde. De Fransen wilden Duisenberg alleen accepteren als hij niet de volledige termijn van acht jaar zou uitzitten. Veel mensen verwachtten dat de Nederlander na vier jaar zou opstappen. Uiteindelijk is hij bijna vijfeneenhalf jaar aangebleven.