De financiële toezichthouders hebben het onderzoek naar oud-DSB-bestuurder Ed Nijpels gestaakt.

Woordvoerders van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) hebben dat dinsdag bekendgemaakt.

De AFM kreeg afgelopen najaar van de toenmalige minister van Financiën Wouter Bos de opdracht onderzoek te doen naar oud-DSB-bestuurders, die een beleidsbepalende positie hebben. Ed Nijpels was toen nog voorzitter van ABP.

Toetsing

Sinds Nijpels eind februari is opgestapt bij ABP en dus niet meer in zo'n beleidsbepalende positie zit, ziet toezichthouder AFM geen grond meer voor de toetsing. ''Bestuurders toetsen wij wel. Niet-bestuurders niet'', zei de woordvoerder van de AFM.

Behalve de toezichthouder op de financiële markten kreeg ook De Nederlandsche Bank opdracht om de rol van Nijpels als oud-DSB'er te toetsen.

DNB bevestigde dinsdag het onderzoek ook stop te zetten, maar wilde verder geen commentaar geven op de status van dit onderzoek.

Zalm

Maandag werden de eerste onderzoeken die de AFM en DNB deden naar een oud-bestuurder van de failliete bank DSB bekendgemaakt. Dit onderzoek betrof topman Gerrit Zalm van ABN Amro.

Professor Michiel Scheltema koos na toetsing van het werk van beide toezichthouders - en in zijn spoor minister Jan Kees de Jager (Financiën) - voor het oordeel van DNB. Die oordeelde positief over de rol van Zalm bij DSB.