ZOETERMEER - Ambtenarenvakbond Abvakabo FNV dreigt met hardere protestacties wanneer gemeenten, provincies en waterschappen niet tegemoetkomen aan hun cao-eisen. Dat zei een woordvoerster van de vakbond dinsdag.

Sinds een paar weken voeren ambtenaren al kleine acties, zoals werkonderbrekingen rond lunchtijd, op het gemeentehuis. Op 8 maart staat een overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) op de agenda.

''Als er niet snel iets verandert in het cao-voorstel van de VNG, gaan we het gesprek niet eens aan'', aldus de zegsvrouw.

Publiek

Wat voor soort acties er mogelijk aankomen, is nog niet bekend. Zeker is wel dat het publiek wat merkt van deze protesten. Te denken valt aan hardere regionale acties, zoals langdurige werkonderbrekingen. Of er ook een landelijke protestactie aankomt, is nog onduidelijk.

Ambtenaren van gemeenten, provincies en waterschappen hebben een aparte cao. Omdat de drie partijen bij de onderhandelingen voor een nieuwe cao allemaal te maken hebben met hetzelfde struikelblok, trekken zij in hun acties gezamenlijk op. De bonden eisen behoud van koopkracht, ofwel een loonsverhoging van 1,5 procent, maar de werkgevers zetten in op de nullijn.