AMSTERDAM – De gemiddelde prijs voor een hotelkamer is in 2009 wereldwijd flink gedaald. Hotelgasten betaalden gemiddeld 14 procent minder voor een kamer in vergelijking met het jaar ervoor.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van Hotels.com, onderdeel van de Amerikaanse reisgigant Expedia.

Een hotelkamer was in 2009 zelfs goedkoper dan in 2004. Dat was het jaar waarin de Hotel Price Index (HPI) voor het eerst verscheen.

De gemiddelde prijsdaling in Europa kwam uit op 13 procent tegenover 14 procent in de Verenigde Staten. Azië en Zuid-Amerika kende de sterkste daling, respectievelijk 16 en 21 procent.

Nederland

Er werden in het onderzoek acht Nederlandse steden geanalyseerd. In zeven van deze steden daalden de prijzen voor een hotelkamer tussen 2008 en 2009. Alleen in Hoofddorp stegen de prijzen met 7 procent.

Den Haag bleek, net als in 2008, de duurste stad van Nederland. De prijzen daalde er wel met 17 procent, maar met 109 euro per nacht bleef het Amsterdam net voor. Daar kostte een kamer in 2009 gemiddeld 102 euro na een daling van 16 procent.

Extra luxe

Volgens David Roche, president van Hotels.com, kunnen reizigers nu voordeliger genieten van extra luxe: “Het prijsverschil tussen 3, 4 en 5 sterren hotels is afgenomen. 2009 was het jaar van de koopjes.”

2010 ziet er volgens het onderzoek rooskleuriger uit voor de hoteliers. Het vierde kwartaal van 2009 toonde beginnende tekenen van herstel, vooral in de bezettingsgraad. In het vierde kwartaal daalden de prijzen wereldwijd met 7 procent, terwijl in het eerste kwartaal de prijzen nog met 16 procent terugvielen. Toch zijn er maar weinig hoteliers die echt een prijsstijging verwachten.

De grootste gemiddelde prijsdaling van hotelkamers in 2009 was zichtbaar in Moskou. Daar daalde de prijzen met 41 procent. De tweede plaats is voor Beijing met een daling van 32 procent.