AMSTERDAM - Eigenaren van koopwoningen krijgen de komende jaren een flink hogere rekening voor de onroerendezaakbelasting (ozb). Dat verwacht de Raad voor de Financiële Verhoudingen, die het ministerie van Binnenlandse Zaken adviseert.

Dit meldt het Financieele Dagblad dinsdag.

Omdat gemeenten flink moeten bezuinigen, wordt het voor hen steeds verleidelijker de huisbelasting te verhogen. Daarbij mogen gemeenten sinds kort zelf bepalen hoeveel zij de belasting verhogen.

Norm

Wel moet de verhoging van alle gemeenten samen onder een bepaalde norm blijven. Als een gemeente de ozb flink verhoogt, moet een andere gemeente zich inhouden. De raad zegt nu te vrezen dat die norm wordt overschreden.

Amsterdam zou plannen hebben om de belasting voor eigen woningen met twintig procent te verhogen. Als dat gebeurt, zouden bijvoorbeeld Den Haag en Rotterdam hun tarief helemaal niet kunnen verhogen. Het landelijke gemiddelde mag per jaar maar een paar procent stijgen.

Boete

De raad vreest dat gemeenten er niet uitkomen. Een boete voor het overschrijden van de norm wordt namelijk door alle gemeenten gedeeld. De gemeenten die de norm flink overschrijden hebben er dus maar weinig last van.