UTRECHT - De marktwerking in de ziekenhuizen heeft de prijs voor de medisch specialistische zorg niet opgedreven. De omzetten van de ziekenhuizen namen in 2008 met ongeveer 3 procent toe.

Dat is lager dan werd verwacht, concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maandag in een tussenrapportage. De NZa heeft in het onderzoek niet de salarissen van medisch specialisten meegenomen.

De NZa vindt dat de markt zich positief ontwikkelt. De wachtlijsten zijn voor een groot deel weggewerkt. Volgens de autoriteit hebben de specialisten meer aandacht voor kwaliteit en transparantie. Zij nemen steeds meer initiatieven om de zorg te verbeteren.

Uitbreiden

De NZa wil daarom dat de marktwerking wordt uitgebreid. Waar ziekenhuizen nu grotendeels nog met een vast budget werken, worden ze straks afgerekend op het aantal behandelingen dat ze uitvoeren.

Nu bestaan er nog voor 34 procent van de behandeling vrije prijzen; vanaf volgend jaar zou dat voor de helft van de gevallen moeten gelden.

Klink

Demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid) zou voor 1 april moeten besluiten of hij de marktwerking inderdaad op meer operaties loslaat. Of hij hierover een beslissing neemt, is nog maar de vraag.

Door de val van het kabinet kan dit onderwerp op de lange baan worden geschoven, vooral omdat de politiek verdeeld is. De PvdA liet bijvoorbeeld vorige week al weten dat de partij tegen is.

Een ander thema dat mogelijk vertraging oploopt, zijn de bezuinigingen in de specialistische zorg. Klink wil de vrijgevestigde medisch specialisten korten met 512 miljoen euro.