PARIJS - De Franse energiemaatschappij GDF-Suez heeft maandag een overeenkomst getekend met de Russische energiegigant Gazprom voor levering van aardgas én over het nemen van een belang van 9 procent in Nord Stream.

Nord Stream is de pijpleiding die door de Baltische Zee Russisch gas naar Europa moet gaan brengen.

Het Nederlandse Gasunie heeft al een belang van 9 procent in Nord Stream. Gazprom houdt vast aan zijn belang van 51 procent.

Intentieverklaring

De twee overige aandeelhouders, de Duitse energiemaatschappijen E.On en BASF-Wintershall, zullen elk hun belang van 20 procent verkleinen als de Fransen toetreden. Volgens een woordvoerder van Nord Stream gaat het om een ''intentieverklaring'' van Gazprom en GDF-Suez.

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) hecht groot belang aan de pijpleiding. Daardoor kan ons land, nu het eigen gas langzaam maar zeker opraakt, in de toekomst een belangrijke gasleverancier blijven voor andere Europese landen.

Gaspijplijn

Toen Gasunie en Gazprom het in 2007 eens werden over deelname in Nord Stream, werd ook vastgelegd dat Gazprom een belang zou krijgen van 9 procent in BBL, een gaspijplijn van Nederland naar Groot-Brittannië.

GDF Suez en Gazprom kwamen maandag ook overeen dat de Fransen 1,5 miljard kubieke meter Russisch gas extra geleverd krijgen uit de pijplijn.

7,4 miljard

Nord Stream denkt in april te kunnen beginnen aan de 1220 kilometer lange pijplijn van het Russische Vyborg naar het Duitse Greifswald, een project van 7,4 miljard euro.

Volgend jaar moet dan het eerste gas geleverd worden. In eerste aanleg gaat het om een capaciteit van 27,5 miljard kubieke meter gas per jaar, maar dat moet later worden verdubbeld met een tweede parallelle pijpleiding.