LONDEN - Olieconcern Shell wil dit jaar voor 2 à 3 miljard dollar aan onderdelen verkopen, die niet bij de kernactiviteiten horen.

Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times maandag.

Het zou onder meer gaan om de Europese LPG-activiteiten. LPG komt vrij bij de productie en raffinage van aardgas en aardolie.

In Nederland wordt het vooral gebruikt als autobrandstof en is het daarom bekend als 'autogas'. Het onderdeel verkoopt brandstof in gasflessen.

Supermarktconcern

Potentiële kopers van dit onderdeel zitten volgens de krant vooral in de hoek van investeringsmaatschappijen. Onder meer CVC Capital zou interesse hebben.

Dit fonds is in Nederland een bekende naam als eigenaar van onder meer supermarktconcern Schuitema en afvalverwerker Van Gansewinkel.

Nigeria

Verder zou Shell gas- en olievelden in de Noordzee van de hand willen doen. Eerder schreef de Britse krant Sunday Times al dat het bedrijf voor 10 miljard dollar aan bezittingen zou willen verkopen.

Volgens deze krant zouden ook grote velden in Nigeria, met een waarde van in totaal 5 miljard dollar, op de nominatie staan om te worden verkocht.

Raffinage

Door de verkopen zou Shell financiële ruimte willen maken voor het investeringsprogramma. Shell maakte begin vorige maand een kwartaalverlies bij de divisie downstream bekend. In deze divisie, waaronder raffinage valt, heeft het concern het zwaar.

Topman Peter Voser zei nog eens duizend banen te schrappen, bovenop de eerder aangekondigde vijfduizend ontslagen.

Een woordvoerder van het bedrijf liet weten dat Shell geen commentaar geeft op de berichtgeving.