DEN HAAG/LONDEN - Over de Icesave-zaak wordt weer wat gepraat tussen vertegenwoordigers van IJsland en Groot-Brittannië.

Volgens onder meer IJslandse media en het Britse persbureau Reuters wil de regering van het eiland een referendum op 6 maart over het terugbetalen van schulden van de IJslandse bank vermijden, omdat de kans groot is dat de IJslandse bevolking tegenstemt.

Demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën) zei zondag in televisieprogramma Buitenhof dat Nederland betrokken is en dat hij ''gaarne'' bereid is tot overleg als IJsland dat wil.

Volgens zijn woordvoerder ligt er echter geen verzoek van het eiland en zijn er geen nieuwe onderhandelingen gaande sinds IJsland donderdag nieuwe voorstellen voor terugbetaling heeft afgewezen.

Kwijtschelding

In de laatste voorstellen van Nederland en Groot-Brittannië was sprake van lage variabele rentetarieven en een kwijtschelding van de schulden voor twee jaar. Dat zou IJsland uiteindelijk een voordeel opleveren van 450 miljoen euro.

IJsland liet vrijdag nog weten toch weer mogelijkheden voor een oplossing te zien. Er zijn wel voortdurend contacten, maar dat zijn nog geen officiële onderhandelingen.

Zwaar getroffen

Het eiland vindt dat zijn economie te zwaar getroffen wordt door de betalingsregeling die voorschrijft dat er aan Nederland en Groot-Brittannië samen 3,8 miljard euro moet worden terugbetaald.

Dat bedrag leenden de twee landen uit, zodat IJsland gedupeerde spaarders van Icesave tegemoet kon komen.