AMSTERDAM - Europese beleggers namen donderdagochtend een aarzelende houding aan in afwachting van telefoonfabrikant Nokia. Na een licht negatieve start krabbelden de belangrijkste indices na een uur richting minimale winsten, maar tegen het middaguur stonden alle beurzen weer in het rood.

Bekijk video:
Modem / Breedband

Nokia presenteert later op de dag zijn resultaten en daar laten veel beleggers hun stemming van afhangen. Bovendien zal ook de handel in New York in het teken staan van een ware cijferregen. Een geliefd beleggingsobject, de Duitse softwareonderneming SAP, presenteerde in de vroege ochtenduren al zijn kwartaalcijfers. Die vielen mee, maar omdat SAP vorige week al had laten doorschemeren dat er goede resultaten zaten aan te komen, daalde het aandeel bijna 2 procent.

Vanuit de Verenigde Staten kwam ook een negatieve impuls. Wall Street sloot woensdag een matte handelsdag af met kleine verliezen. De Dow-Jonesindex zakte 0,1 procent, de Nasdaq verloor 0,2 procent.

In Frankfurt verloor de DAX-index 0,2 procent. Parijs noteerde een min van 0,1 en in Londen liep het verlies op tot 0,3 procent. De AEX-index in Amsterdam was de grootste verliezer en moest 0,5 procent inleveren bij een stand van 329,90 punten.

Van der Moolen

Handelshuis Van der Moolen zakte 10,4 procent. De onderneming hangt een forse straf van de Amerikaanse beurs boven het hoofd. Bovendien kelderde de winst in het derde kwartaal. Volgens analisten voeden de mededelingen over het onderzoek van de beurs de onzekerheid die al langer bestaat over het aandeel. Zo kunnen de boetes van de NYSE erg hoog uitvallen, waarschuwt een beursanalist.

Heineken

Heineken incasseerde een afwaardering van de Amerikaanse zakenbank Merill Lynch wegens de onzekere Amerikaanse markt voor importbieren en verloor daardoor bijna 2 procent. Bovendien moesten de technologiefondsen, de grote winnaars van woensdag, een deel van hun winst inleveren. De financiële waarden moesten ook een stapje terugdoen.

Onder de handvol stijgers was Gucci de winnaar (1,2 procent). Woensdag voorspelde het concern voor luxe goederen flink aantrekkende verkopen in de laatste twee kwartalen van het lopende boekjaar. TPG won 0,3 procent op het nieuws dat het een nieuwe kredietfaciliteit van 600 miljoen euro heeft afgesloten.

Euro

In de Europese valutahandel zakte de euro even onder de 1,16 dollar. Maar aan het eind van de ochtend noteerde de munteenheid alweer 1,1635 tegen 1,1650 woensdagmiddag.