LOS ANGELES - Een onderzoekscommissie van het Amerikaanse congres heeft bewijs gevonden dat de Japanse automaker Toyota herhaaldelijk documenten heeft achtergehouden die bij de rechtbank ingeleverd hadden moeten worden.

Ook zou Toyota op individuele basis zaken geschikt hebben waarbij mensen gewond zijn geraakt om te voorkomen dat het belangrijke informatie prijs moesten geven.

Dat meldde de voorzitter van de commissie, Edolphus Towns.

De commissie baseert zich op gegevens van een voormalige advocaat van Toyota die gedwongen werd de informatie te geven.

De documenten ''geven blijk van een systematische minachting voor de wet en een herhaaldelijke schending van gerechtelijke bevelen'', zo schreef Towns in een brief aan de Amerikaanse topman van Toyota Yoshimi Inaba, waarin hij om opheldering vraagt.

Toyoda

Toyota-topman Akio Toyoda gaat naar China om daar een persconferentie te geven over de terugroepacties die de automaker in dat land moest doen. Dat meldde het Japanse persbureau Jiji zaterdag.

Toyoda spreekt de Chinese pers maandagmiddag toe. De persconferentie gaat over de ''recente issues over de kwaliteit''.

Toyoda was afgelopen week in de Verenigde Staten waar hij ook tekst en uitleg moest geven over de verschillende mankementen waar de auto's van Toyota mee te maken hebben, onder andere voor een onderzoekscommissie van het Amerikaanse Congres.

In de VS zouden door problemen met het gaspedaal doden zijn gevallen.