NIEUWEGEIN - De vakbonden in het wegvervoer hopen zaterdag het grootste aantal chauffeurs ooit op de been te krijgen voor een manifestatie over de toekomst, die in eerste instantie in het teken zal staan van de vastgelopen cao-onderhandelingen in het wegvervoer.

Dat liet FNV-bestuurder Huub van den Dungen zaterdag weten.

De bonden hopen minstens vijfhonderd chauffeurs te kunnen begroeten op de bijeenkomst in Nieuwegein.

''Het grootste aantal ooit'', aldus Van der Dungen. Voor de bonden is het van belang alle neuzen dezelfde kant op te krijgen binnen de beroepsgroep en zo draagvlak te creëren voor de standpunten. ''We willen ze als groep mobiliseren.''

Loon

Normaal gesproken is het loon het voornaamste punt van discussie in gesprekken over de collectieve arbeidsovereenkomst.

In de afgebroken cao-onderhandelingen voor het beroepsgoederenvervoer is onenigheid over de arbeidstijden het grootste struikelblok.

De Europese Unie bepaalde dat chauffeurs in het wegvervoer vanaf eind maart niet meer dan 48 uur in de week mogen werken.

Wachttijd

Dat wil zeggen dat ze niet meer dan 48 uur op de weg mogen zijn. Maar een groot deel van de werktijd van chauffeurs bestaat uit andere activiteiten zoals laden en lossen, of wachten. En daar wringt de schoen.

Nu is afgesproken dat in de wet komst te staan dat 50 procent van de werktijd van chauffeurs uit wachttijd bestaat, waardoor het aantal uren dat zij nog ingezet kunnen worden om te rijden hoog is.

De bonden willen de mogelijkheid openhouden om per bedrijf te bepalen hoeveel procent van de werktijd aangemerkt kan worden als wachttijd. ''Dat kan ook 25 procent zijn'', aldus Van der Dungen. ''Maar de werkgevers willen gewoon één percentage.''