DÜSSELDORF - De Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen heeft vrijdag van een informant een cd-rom met Zwitserse bankgegevens van Duitse belastingontduikers gekocht.

Het ministerie van Financiën van de deelstaat maakte vrijdag bekend dat de informatie aan justitie wordt doorgespeeld.

Wie de cd aanbood is onbekend. De Duitse deelstaat betaalde 2,5 miljoen euro voor de informatie.

Op de cd zouden de gegevens staan van vijftienhonderd Duitsers met een Zwitserse bankrekening. Met die kennis hoopt de fiscus meer dan 100 miljoen euro aan misgelopen belasting alsnog te innen.

Deelstaten

Behalve Noord-Rijnland-Westfalen hebben ook andere deelstaten informatie over zwartspaarders te koop aangeboden gekregen.

De Duitse regering van Angela Merkel gaf eerder al toestemming voor de aankoop, maar de uiteindelijke beslissing ligt bij de afzonderlijke deelstaten.

Meningen

In Duitsland zijn de meningen verdeeld, of het wel verantwoord is om een cd met gestolen informatie te kopen. Sommige politici zien de aankoop als heling.

De Zwitserse bondspresident Doris Leuthard waarschuwde buitenlandse regeringen om geen geld te betalen voor vertrouwelijke informatie over spaarders met Zwitserse bankrekeningen.

''Dat is zakendoen met criminelen. Dat is tegen de wet'', zei ze in januari bij het World Economic Forum in Davos.

Interesse

Jan Kees de Jager, demissionair minister van Financiën, liet begin deze maand weten dat hij ook interesse heeft in het schijfje.

De Jager, toen nog staatssecretaris, gaf de Belastingdienst opdracht om op grond van een informatie-uitwisselingsverdrag met Duitsland de voor ons land relevante gegevens op te vragen.

Gegevens

Het vooruitzicht dat hun gegevens binnenkort op straat zouden komen te liggen, heeft duizenden zwartspaarders in Duitsland opgeschrikt.

Die kunnen alleen op enige clementie rekenen als ze zich aangeven op een moment dat de autoriteiten hun belastingontduiking zelf nog niet hebben ontdekt.

Alleen al in Noord-Rijnland-Westfalen hebben zich inmiddels al meer dan duizend belastingontduikers gemeld.

Miljoenenbedrag

In 2008 legde Duitsland ook al eens een miljoenenbedrag op tafel voor dergelijke informatie.

Dat kostte onder meer de topman van Deutsche Post, Klaus Zumwinkel, een boete van bijna 1 miljoen euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar.