ATHENE - De Griekse consumentenorganisatie INKA heeft vrijdag opgeroepen tot een boycot van Duitse winkels en producten. De boycot volgt op een beledigende afbeelding van het beeld de Venus van Milo op de voorkant van het weekblad Focus.

Op de cover steekt de wereldberoemde armloze Venus, die in museum het Louvre in Parijs te vinden is, haar middelvinger op.

Daarbij staat de kop 'Bedriegers in de eurofamilie', wat suggereert dat Griekenland andere Europese landen heeft misleid om mee te mogen doen aan de euro. Griekenland kent een ernstige economische crisis die de euro kan destabiliseren.

Schending

De Duitse ambassadeur in Griekenland, Wolfgang Schultheiss, zei donderdag dat hij de afbeelding betreurde. Hij voegde daaraan toe dat Duitsland volledig aan de kant van de Grieken staat. Een woordvoerder van het Griekse parlement zei met die verklaring niet tevreden te zijn.

INKA heeft in het centrum van de hoofdstad Athene flyers verspreid bij winkels die eigendom van Duitsers zijn, om Grieken op zijn oproep te wijzen. Volgens de consumentenorganisatie is de ''schending van een beeld van Griekse geschiedenis, schoonheid en beschaving, uit een tijd dat ze in Duitsland nog in bomen bananen aten, ontoelaatbaar en onvergeeflijk''.