ZAANDAM - Het is Ahold woensdag niet gelukt om het Amerikaanse jaarverslag in te leveren bij de beurstoezichthouder SEC. Het supermarktconcern beloofde eerder op 15 oktober deze cijfers te deponeren, maar dat heeft vertraging opgelopen. "We kiezen voor zorgvuldigheid en accuratesse boven snelheid", aldus een woordvoerder donderdag. Het verslag omvat 450 pagina's.

Ahold moest de afgelopen maanden vier keer de publicatie van zijn jaarcijfers over 2002 uitstellen. De reden was de in februari geopenbaarde fraude bij Aholds Amerikaanse onderdeel US Foodservice en de onterechte bijtelling van resultaten van andere dochterbedrijven.

Ahold zegt met het niet halen van 15 oktober geen beursregels te hebben overtreden. "Het was een zelfgekozen deadline", benadrukte de woordvoerder. Het concern wil nu "zo snel mogelijk" het verslag deponeren. Dat is naar verwachting donderdag of vrijdag.

Het deponeren van cijfers bij de SEC betekent extra werk voor buitenlandse bedrijven zoals Ahold, die een notering hebben aan de effectenbeurs in New York. De Amerikaanse boekhoudmethode US GAAP vereist een andere verwerking van de resultaten in een winst- en verliesrekening. De verwachting is dat het volgens Europese regels gemelde verlies van 1,2 miljard euro volgens US GAAP veel hoger zal uitvallen.

Opmerkelijk is dat Ahold zich sinds de presentatie van zijn cijfers voor het Nederlandse publiek niet aan afgesproken tijdstippen kan houden. Zo schoof het concern de aandeelhoudersvergadering door van half oktober naar eind november.

Ook de presentatie van de halfjaarcijfers 2003 werd enkele weken uitgesteld tot 7 november. Dat uitstel betekent tevens dat beleggers langer moeten wachten op de strategie die de nieuwe topman Anders Moberg voor Ahold heeft uitgestippeld.