TOKIO - Landen moeten zich weer opmaken voor een beweeglijke olieprijs als de wereldwijde economie zich herstelt. Daarvoor waarschuwde de baas van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) vrijdag.

In juli 2008 bereikte de olieprijs een recordhoogte van 147,50 dollar per vat om vervolgens te dalen tot 35 dollar per vat vijf maanden later in het kielzog van de financiële crisis.

De prijs schommelt nu tussen de 70 en 80 dollar per vat.

''De gevoeligheid is minder geworden in vergelijking tot de achtbaan in 2007 en 2008'', zei Nobuo Tanaka in de marge van een energieforum in Tokio.

''Maar de markt kan makkelijk weer beweeglijk worden als de economie aantrekt en de voorraden kleiner worden.''

Ingeperkt

Volgens een scenario van het IEA lopen de prijzen voor een vat op tot 100 dollar in 2020 en 200 dollar in 2030. Die stijging kan volgens het agentschap ingeperkt worden als er op wereldniveau maatregelen genomen worden om de efficiency te vergroten.

''Het tijdperk van goedkope energie is voorbij en daar moeten we ons op voorbereiden, zowel overheden als het bedrijfsleven'', zei Tanaka. Hij drong er bij overheden op aan om reserves toegankelijk te maken en zei dat ''het aanmoedigen van investeringen in de productie de volatiliteit kan verminderen''.