AMSTERDAM - Gerrit Zalm werd voordat hij aan de slag ging bij DSB door De Nederlandsche Bank gewaarschuwd voor het omstreden incassobeleid van de bank van Dirk Scheringa.

De VVD'er was echter een voorstander van de praktijk en sloeg de waarschuwingen van DNB in de wind, meldt RTL Z.

DSB zette klanten onder druk om hun hypotheeklasten direct in te laten houden van hun salaris. Zo wist de bank zeker dat zij haar geld kreeg. Zalm was voorstander van dit beleid, maar DNB ontving klachten van mensen die nauwelijks geld overhielden om van te leven.

DNB heeft Zalm er voor zijn aanstelling op gewezen dat deze manier van incasso alleen op vrijwillige basis mag gebeuren en er geen sprake mag zijn van 'oneigenlijke druk'. Volgens het voormalige bestuur van DSB was hiervan ook nooit sprake.

ABN Amro

De voormalige minister van Financiën is momenteel topman van ABN Amro. Zijn VVD-collega Ed Nijpels stapte vorige week na aanhoudende geruchten over zijn periode bij DSB op als voorzitter van het het pensioenfonds ABP.

Op dit moment verricht professor Michiel Scheltema namens de overheid een onderzoek naar het functioneren van oud-DSB-bestuurders, waaronder Zalm. De resultaten worden in april verwacht.