'Herstel Europese economie nog fragiel'

BRUSSEL - De Europese economie herstelt geleidelijk, maar kampt nog met veel tegenwind. De Europese Commissie past daarom de eerdere raming van 0,7 procent groei in 2010 in de EU en het eurogebied niet aan.

De Europese Commissie, die dit donderdag meldde, past wel de raming voor het eerste halfjaar iets naar boven bij.

Maar omdat de raming voor het tweede halfjaar iets wordt verlaagd, blijft Brussel per saldo uitgaan van 0,7 procent voor heel 2010. Vorig jaar kromp de EU- economie nog 4,1 procent.

''Het herstel van de economie zet door, maar is nog fragiel'', zei EU-commissaris Olli Rehn (Economie). ''We moeten nu zowel werken aan economisch herstel als aan versterking van de overheidsfinanciën. Dat is nodig voor een blijvende groei en het creëren van banen.''

Tekorten

De overheden in bijna alle EU-landen kampen met grote tekorten door de grote steunmaatregelen voor de economie, zoals de sloopregeling voor auto's. Die steun heeft volgens de Europese Commissie een grote rol gespeeld bij het herstel.

Opmerkelijk is dat consumenten en producenten wel meer vertrouwen uitspreken in de toekomst, maar dat dit nog niet leidt tot veel hogere verkopen en industriële productie. De investeringen blijven zwak, de capaciteit van veel fabrieken blijft onderbenut.

Raming

De Europese Commissie verhoogt haar raming voor de economische groei in Nederland van 0,3 naar 0,9 procent. Dat wijkt echter af van de cijfers van het Centraal Plan Bureau (CPB). Dat voorspelde vorige week nog een groei van 1,5 procent voor dit jaar in Nederland.

De wereldwijde economie zal volgens de EU in 2010 uitkomen op ongeveer 4,25 procent: zes maal zoveel als in de EU. Vooral Azië blijft goed groeien.

''De gebieden rond de EU herstellen sneller dan verwacht, maar het blijft afwachten in hoeverre dit de EU dit jaar helpt'', aldus de Europese Commissie in de raming.

Inflatie

De Europese Commissie handhaaft haar raming voor de inflatie. Die zou dan uitkomen op 1,4 procent voor de Europese Unie als geheel en op 1,1 procent in de EU-landen met de euro.

De onzekerheid over deze ramingen blijft echter groot, benadrukt de Europese Commissie.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie