AMSTERDAM - Beurshandelaar Van der Moolen hangt een forse bestraffing boven het hoofd van de Amerikaanse beurs. Volgens de toezichthouders van de NYSE heeft Van der Moolen klanten voor 35 miljoen dollar benadeeld bij het niet correct uitvoeren van orders.

Volgens Van der Moolen wil de beurs dat bedrag terugvragen. Bovendien is de NYSE van plan de Nederlandse handelaar disciplinair te straffen en volgen mogelijk nog andere boetes en maatregelen, aldus de onderneming donderdag.

Van der Moolen is een grote partij op de beurs van New York. Ongeveer 15 procent van de omzet in gewone aandelen wordt via dit effectenhuis afgewikkeld. Van der Moolen is een van de zogeheten market makers op de beurs die moeten zorgen voor een ordelijk verloop van de handel bewerkstelligen. Die loopt in New York nog veel via personen en niet, zoals in Amsterdam, via een computersysteem.

Van der Moolen maakte dat bekend bij de publicatie van de voorlopige cijfers over het derde kwartaal. De nettowinst kwam uit op 5,5 miljoen euro. De definitieve resultaten volgen op 6 november.