Hoge boetes voor aspergeteelster

AMSTERDAM - De eigenares van de beruchte aspergestekerij in Someren moet twee boetes van in totaal 283.800 euro betalen aan de minister van Sociale Zaken.

Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald in twee zaken die de vrouw had aangespannen tegen de boetes.

Met de uitspraak bevestigt de Raad van State twee eerdere uitspraken van de rechtbank in Den Bosch van mei vorig jaar. De vrouw kreeg de boetes opgelegd na controles op haar bedrijf in 2005 en 2006. Bij die controles werd destijds een groot aantal Polen aangetroffen die zonder de daarvoor benodigde vergunningen op haar aspergeveld aan het werk waren.

Failliet

De aspergeteelster had voor de Raad van State aangevoerd dat haar bedrijf mogelijk failliet zou gaan als zij de boetes zou moeten betalen, maar de Raad van State gelooft dat niet. Daarbij heeft de vrouw ook onvoldoende informatie gegeven over haar financiële positie. Zij zei dat dit kwam doordat deze informatie door politie en justitie in beslag zijn genomen voor onderzoek.

Volgens de Raad van State had zij de stukken echter voordat die in beslag waren genomen al kunnen indienen. Het risico dat ze er geen beschikking meer over zou hebben voor de behandeling van de aangespannen zaken heeft zij zelf genomen, vindt de Raad van State. "De gevolgen daarvan komen voor haar rekening." Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen beroep mogelijk.

Mensenhandel

De aspergestekerij is al vaak in opspraak gekomen. De aspergeteelster werd in januari nog aangehouden op verdenking van mensenhandel. De uitspraken van de Raad van State van woensdag hebben daar geen betrekking op. Ook werden er vorig jaar vijftig Roemenen onder erbarmelijke omstandigheden aangetroffen bij het bedrijf.

Tip de redactie