'Snelle groei speelt Toyota parten'

WASHINGTON/TOKIO - Akio Toyoda, de topman van het Japanse autoconcern Toyota, heeft in een hoorzitting van het Amerikaanse congres de technische problemen van personenwagens toegeschreven aan de snelle groei van het autoconcern, waardoor de zorg voor de kwaliteit van het personeel in het gedrang kwam.

De Japanse autofabrikant Toyota moet zich in de Verenigde Staten verantwoorden voor de wijze waarop het is omgegaan met de problemen die hebben geleid tot massale terugroepacties in de Verenigde Staten en Europa.

Toyota heeft een dagvaarding ontvangen van een Amerikaanse rechtbank die kijkt of er strafbare feiten zijn gepleegd.

Bovendien moest topman Akio Toyoda voor een commissie van het Amerikaanse Congres verschijnen om tekst en uitleg te geven.

Misleidend

Leden van de commissie beschuldigden Toyota van het afleggen van ''misleidende verklaringen'' over de terugroepactie. Critici vinden dat het bedrijf niet adequaat genoeg heeft gereageerd op klachten van klanten.

James Lentz, directeur van Toyota in de Verenigde Staten, bood ten overstaan van de commissie de verontschuldigingen aan voor de trage manier waarop Toyota heeft gereageerd.

Terugroepen

Wegens problemen met vloermatten, gaspedalen, sturen en remsystemen moest Toyota wereldwijd miljoenen auto's terugroepen.

De eerste terugroepactie was al in september van vorig jaar in de Verenigde Staten. Daar zouden de problemen zeker vijf levens hebben geëist.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie