Sarkozy bemoeit zich met stakingen Total

PARIJS - De Franse onderneming Total heeft, onder druk van de regering, beloofd haar Franse raffinaderijen de komende vijf jaar niet te sluiten of te verkopen.

Het besluit volgde op een oproep van de Franse president Nicolas Sarkozy, die zich dinsdag bemoeide met de stakingen bij de zes Franse raffinaderijen van de onderneming. Sarkozy had een onderhoud met de algemeen directeur van Total.

Ondanks de Total-belofte, zei een woordvoerder van de vakbond CGT dat de stakingen zullen doorgaan totdat de regering de toekomst van de oliesector bespreekt. Nu de sector onder druk staat, willen werknemers garanties voor hun banen afdwingen.

De raffinaderij in Duinkerken is al zes weken dicht vanwege stakingen, omdat de werknemers vrezen voor sluiting van de installatie.

De vakbonden riepen maandag op tot stakingen bij andere bedrijven in de sector. Volgens bronnen uit de industrie heeft Total wel plannen om haar raffinaderij in Groot-Brittannië te verkopen.

Tekort

Als gevolg van de stakingen raakt de benzine in Frankrijk langzaam op. Volgens Total hebben 249 van de 2600 tankstations van Elf, dat een onderdeel is van Total, al een tekort aan ten minste één brandstof.

De Franse Unie van Petroleumindustrieën (UFIP) schatte dat er nog voor zeven tot tien dagen benzine is. Veel mensen zijn extra brandstof gaan kopen, waardoor de voorraad sneller slinkt dan gedacht.

Tip de redactie