18 Europese hoofdkantoren naar Amsterdam

AMSTERDAM - Vorig jaar hebben zich 105 nieuwe buitenlandse bedrijven in Amsterdam en omgeving gevestigd. Daarvan richtten achttien bedrijven hun Europese hoofdkantoor in de regio in. Dat maakte de gemeente Amsterdam dinsdag bekend.

Uit jaarcijfers van de Amsterdamse regio blijkt dat de 105 internationale bedrijven 1255 nieuwe arbeidsplaatsen met zich meebrachten.

In 2008 kwam eenzelfde aantal buitenlandse ondernemingen naar de hoofdstad en omliggende gebieden. Toen leverde dat 750 nieuwe werkplekken op.

Volgens de gemeente zijn in de Amsterdamse regio op dit moment 1900 internationale bedrijven gevestigd, goed voor ruim 17 procent van de werkgelegenheid.

ICT

Net als in 2008 komen de meeste nieuwe bedrijven uit de ICT-hoek. Andere goed vertegenwoordigde sectoren zijn de financiële en zakelijke dienstverlening en de creatieve industrie.

Het aantal Aziatische ondernemingen dat zich vorig jaar in de hoofdstad vestigde, was volgens de gemeente opvallend hoger dan een jaar eerder: 37 tegen 31 in 2008. Er kwamen ook 33 bedrijven uit Noord-Amerika en 35 uit Europa naar Amsterdam.

Tip de redactie