Toyota moet zich in VS verantwoorden

WASHINGTON/TOKIO - De Japanse autofabrikant Toyota moet zich in de Verenigde Staten verantwoorden voor de wijze waarop het is omgegaan met de problemen die hebben geleid tot massale terugroepacties in de Verenigde Staten en Europa.

Het heeft een dagvaarding ontvangen van een Amerikaanse rechtbank die kijkt of er strafbare feiten zijn gepleegd, zo heeft Toyota laten weten.

Woensdag moet topman Akio Toyoda bovendien voor een commissie van het Amerikaanse Congres verschijnen om tekst en uitleg te geven. De hoorzitting van de commissie begint dinsdag.

Misleidend

Leden van de commissie beschuldigden Toyota van het afleggen van ''misleidende verklaringen'' over de terugroepactie. Critici vinden dat het bedrijf niet adequaat genoeg heeft gereageerd op klachten van klanten.

James Lentz, directeur van Toyota in de Verenigde Staten, biedt ten overstaan van de commissie de verontschuldigingen aan voor de trage manier waarop Toyota heeft gereageerd. Dat meldde The Wall Street Journal dinsdag.

Terugroepactie

Wegens problemen met vloermatten, gaspedalen, sturen en remsystemen moest Toyota wereldwijd miljoenen auto's terugroepen. De eerste terugroepactie was al in september van vorig jaar in de Verenigde Staten. Daar zouden de problemen zeker vijf levens hebben geëist.

Tip de redactie