Ondernemers iets optimistischer

DEN HAAG - Ondernemers in de industrie zijn deze maand iets minder somber gestemd dan in de maand januari. Het producentenvertrouwen ging van min 8,3 naar min 6,9. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Volgens het CBS is de toename in het vertrouwen vooral toe te schrijven aan een verbeterd oordeel over de orderpositie. In de loop van 2009 verbeterde het producentenvertrouwen sterk. ''Maar het herstel haperde in de laatste maanden'', aldus het CBS.

Het producentenvertrouwen wordt gemeten aan de hand van drie criteria: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product.

Voorraden

De ondernemers waren alleen minder positief over de voorraden. Over de werkgelegenheid binnen de sector bleven zij negatief. Het is nog steeds zo dat de meerderheid van de zakenlui verwacht dat de personeelssterkte in de komende drie maanden zal afnemen.

Ondernemers in de zakelijke dienstverlening zijn ook iets optimistischer gestemd. Het aantal ondernemers dat verwacht dat de omzet in de komende drie maanden zal stijgen, is in februari groter dan het aantal ondernemers dat een afname voorziet.

De zakelijke dienstverleners waren ook positiever over de omzetontwikkeling in de voorbije drie maanden. Voor het eerst in meer dan een jaar tijd gaven zij aan dat de omzet is toegenomen.

Duitse ondernemers

Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in februari juist onverwacht afgenomen. De index die het vertrouwen meet, daalde van 95,8 punten in januari naar 95,2 punten. Dat maakte het toonaangevende onderzoeksinstituut Ifo dinsdag bekend.

De Ifo-index valt lager uit dan verwacht. Door Reuters geraadpleegde analisten gingen uit van een stand van 96,1 punten.

In januari ging de Ifo-index nog voor de tiende maand op rij omhoog. Toen bereikte de graadmeter het hoogste niveau sinds de zomer van 2008.

Het instituut baseert de graadmeter op gegevens van ongeveer zevenduizend bedrijven.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie