Honderden schoonmakers in actie in Utrecht

UTRECHT - Ongeveer driehonderd schoonmakers zijn dinsdag naar het Jaarbeursplein in Utrecht gekomen om actie te voeren voor een betere cao. Zij eisen onder meer een hoger loon, een betere reiskostenvergoeding en betere opleidingsmogelijkheden.

Ook schoonmakers durven nu op te komen voor hun rechten, zei een woordvoerder van FNV Bondgenoten. Voorheen was dat wel anders en voelden zij zich geïntimideerd. ''Het was altijd lastig schoonmakers bijeen te krijgen.

Ze waren vaak bang hun werk kwijt te raken. Deze staking laat zien dat schoonmakers geen bange mensen zijn'', aldus de zegsman.

De schoonmakers hebben er naar eigen zeggen ''schoon genoeg van''. Zij voeren al vier maanden actie voor meer waardering en een betere beloning.

Zo gingen schoonmakers de afgelopen maanden al in onder meer Groningen, Amsterdam, Rotterdam, Schiphol, Heerlen, Maastricht, Eindhoven en Zwolle de straat op.

Treinen

Vakbondsbestuurder Mari Martens wil dat de actievoerders er een schepje bovenop doen. Hij riep de schoonmakers van treinen op om het werk voor onbepaalde tijd stil te leggen. Op 9 maart gaan de schoonmakers op Schiphol staken voor een betere cao.

Als het aan de vakbond ligt, leggen de schoonmakers van de luchthaven vanaf die dag ook voor onbepaalde tijd het werk neer.

De actievoerders die naar Utrecht kwamen, werken onder meer in treinen, in bankgebouwen, op Schiphol en bij de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Vlaggen

Stakers uit heel het land protesteerden met vlaggen die zij van poetsdoeken hadden gemaakt. Ook hing er de grootste poetsdoek ter wereld, aldus FNV, voorzien van steunbetuigingen.

Volgens FNV Bondgenoten leidt de extreme concurrentie in de schoonmaaksector tot belabberde arbeidsomstandigheden.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie