Einde staking bij Lufthansa

RIJSWIJK - De staking van piloten bij Lufthansa is maandagavond beëindigd, nadat de luchtvaartmaatschappij en de pilotenvakbond Cockpitt een compromis hadden gesloten tijdens een kort geding, dat was aangespannen door Lufthansa.

Bij Lufthansa legden maandag vierduizend piloten het werk neer en zij wilden hun staking aanvankelijk tot en met donderdag volhouden. Elders in Europa wordt het luchtverkeer deze week wel getroffen door stakingen.

De Franse luchtverkeersleiders staken deze week, terwijl in Griekenland woensdag niet zal worden gevlogen. Bovendien besloot cabinepersoneel van British Airways maandag over te gaan tot stakingen, maar daarbij werden geen data genoemd.

Griekenland

In Griekenland wordt in het hele land gestaakt tegen de bezuinigingen van de regering en de luchtverkeersleiders zullen de luchtvaart daar woensdag stilleggen. In Frankrijk zijn de luchtverkeersleiders bang voor het schrappen van banen en zij staken de rest van deze week.

In Engeland verbood de rechter eerder dat cabinepersoneel met kerst en oud en nieuw het werk zou neerleggen, maar een conflict over de bemanning van de toestellen sleept zich daar nog steeds voort.

Lufthansa en de pilotenvakbond werden het er maandag over eens dat ze door onderhandelingen voor 8 maart tot een akkoord proberen te komen over salarissen.

Schiphol

Een woordvoerster van Schiphol zei maandagavond dat de luchthaven geen of nauwelijks gevolgen verwacht door de staking door Franse luchtverkeersleiders.

De staking in Griekenland kan mogelijk wel gevolgen hebben, maar die worden pas in de loop van dinsdag duidelijk.

Tip de redactie