AMSTERDAM - Ruim 1,5 miljoen klanten van NS krijgen vanaf deze week een goedmakertje van het spoorwegbedrijf. Aanleiding is de overlast door bevroren wissels en defecte treinen tijdens de afgelopen winterperiode.

NS biedt abonnementhouders een gratis dagkaart aan, terwijl de bezitters van een voordeelurenkaart een dag lang zonder toeslag eerste, in plaats van tweede klas kunnen reizen.

De kosten van met name de gratis dagkaarten kunnen behoorlijk oplopen, erkent een woordvoerder, “maar de totale kosten zijn niet relevant”. NS wil volgens hem vooral een gebaar maken wegens de tekortschietende dienstverlening tijdens het winterweer.

Door sneeuwval ontstond in december een chaos op het spoor. Pas begin februari had het bedrijf zijn dienstregeling weer op orde.

Koffie

De tegemoetkoming komt nog bij het uitdelen van gratis koffie en broodjes op de stations. “We hebben in totaal 900.000 consumpties uitgedeeld”, aldus de zegsman. Verder strooide NS nog met 'zoutkaartjes', waarmee tijdens daluren met korting gereisd kon worden.

Begin volgende maand ontvangt demissionair minister Camiel Eurlings van Verkeer een onderzoeksrapport over de gang van zaken bij NS en het negatieve reisadvies dat het bedrijf uitvaardigde na de ontregeling van het treinverkeer.

Oefenen

De NS zegt de komende jaren 50 miljoen euro te willen investeren in het winterbestendig maken van treinen. Het spoorbedrijf wil verder deze zomer gaan oefenen op extreem winterweer.

NS had niet alleen last van de winter, zo bleek deze week. Mede door de crisis daalde de winst over 2009 van 281 miljoen euro naar 116 miljoen euro. De beoogde reizigersgroei van 5 procent werd met 0,8 procent bij lange na niet gehaald. Er werd ook flink verlies geleden op de hogesnelheidslijn.