ARNHEM - Huishoudens geven dit jaar gemiddeld 10 procent meer uit aan gas en stroom. In 2003 is een huishouden gemiddeld 1426 euro hieraan kwijt. Vorig jaar was dat nog zo'n 1300 euro. Een woordvoerder van EnergieNed wijt de stijging aan de hogere energieprijzen en een hoger verbruik van gas en stroom.

Ongeveer 60 procent van de kosten gaat op aan de verwarming van het huis en aan warm water. Dat blijkt uit het rapport Energie in Nederland, dat de branchevereniging EnergieNed woensdag heeft gepubliceerd.

Huishoudens zijn goed voor zowel 22 procent van het electriciteitsverbruik als voor 22 procent van de gasmarkt. Gemiddeld verbruiken zij dit jaar aan elektriciteit 3.375 kilowattuur (kWh) tegenover 3.300 kWh in 2002. Huishoudens gebruiken sinds 1988 steeds meer stroom. Dat komt door het groeiende bezit van diepvriezers, wasdrogers en vaatwassers.

Het gasverbruik is in de laatste tien jaar juist gedaald van gemiddeld 2.135 kubieke meter tot 1.815 kubieke meter. Volgens EnergieNed komt dat door de opkomst van de hoogrendements cv-ketel en de betere isolatie van woningen. Voor warm water wordt wel steeds meer gas gevraagd.