AMSTERDAM - Ahold had zijn nieuwe topman A. Moberg beter moeten beschermen in de affaire rond zijn omstreden miljoenensalaris. Dat zegt bestuursvoorzitter R. Groenink van ABN Amro woensdag in een interview met het weekblad Intermediair.

"Wat ik me als buitenstaander afvraag, is of de mensen binnen Ahold in voldoende mate rekening hebben gehouden met de ontwikkeling van de publieke opinie en het publieke gedachtegoed", zegt Groenink over het debat over topinkomens.

"Hij had beter beschermd moeten worden. Die man kan nog geen eens een Nederlandse krant lezen, dan kun je hem toch niet kwalijk nemen dat hij op een hoog salarisvoorstel ingaat? Hoe moet hij nou weten wat precies hier de gevoeligheden zijn?"

Het salaris van de Zweedse bestuursvoorzitter is vastgesteld door de raad van commissarissen. De miljoenenbeloning van Moberg kwam president-commissaris H. de Ruiter in september op zware kritiek van de aandeelhouders te staan. Naast een vast basisjaarsalaris van 1,5 miljoen euro kreeg Moberg ook eenzelfde bonus, zonder voorwaarden.

Mede naar aanleiding van de commotie op de aandeelhoudersvergadering van 4 september besloot De Ruiter twee weken later zijn aftreden aan te kondigen. De president-commissaris vertrekt 26 november, als zijn opvolger K. Vuursteen (ex-topman Heineken) het groene licht krijgt van de aandeelhouders.

Mobergs totale jaarsalaris kan oplopen tot ruim 10 miljoen euro. Door de publieke druk liet Moberg zijn beloningspakket aanpassen en verviel de vaste bonus. De bonus is nu geheel afhankelijk van geleverde prestaties. Ook zag hij af van een gegarandeerde ontslagpremie.