Curatoren wijzen DSB-actie Hypotheekleed af

BILTHOVEN - De curatoren van DSB Bank hebben afwijzend gereageerd op de collectieve actie die Stichting Hypotheekleed is gestart om schade te verhalen voor klanten van de bank.

Ze blijven erbij dat klachten alleen individueel kunnen worden behandeld, zo staat in een brief die is verstuurd naar Hypotheekleed.

Hypotheekleed-voorzitter Pieter Lakeman wil nu de curatoren binnen een maand gaan dagvaarden.

Eind vorige maand maakte hij bekend dat DSB-klanten gezamenlijk een schade van 2,8 miljard euro hebben geleden. Stichting Hypotheekleed wil via een collectieve actie recht halen voor de gedupeerden.

Collectieve claim

DSB Bank ging in oktober vorig jaar failliet. Na het faillissement liet Lakeman al weten een collectieve claim bij DSB Bank en toezichthouder De Nederlandsche Bank te willen neerleggen.

De klanten van de bank van Dirk Scheringa zouden zijn gelokt met lage rentes, waarna zij werden opgezadeld met koopsompolissen, die DSB Bank hoge winsten opleverden.

De curatoren stellen in reactie op de claim van Hypotheekleed dat zij tot dusver 3200 klachten van DSB-klanten hebben ontvangen. Voor eind mei willen zij die inhoudelijk hebben beantwoord.

Vertraging

De curatoren vrezen dat een collectieve actie voor vertraging zorgt bij de afhandeling van de individuele klachten, omdat zij tijd hieraan zullen moeten besteden. Mogelijk benadeelt Hypotheekleed daarmee eigen donateurs, zo schrijven ze.

Lakeman noemt dit argument ''enigszins lachwekkend'', gezien het budget dat de curatoren ter beschikking staat voor de afwikkeling van het faillissement.

Schadevergoeding

Ook vindt Lakeman dat er met een regeling voor klagers geen sprake is van een schadevergoeding. Deze leidt ''hoogstens tot het uitsmeren of kwijtschelden van een gedeelte van de schuld'', zo zegt hij.

Hypotheekleed heeft zijn donateurs, ongeveer drieduizend, ontraden om contact op te nemen met de curatoren.

Hypotheekleed blijft naar eigen zeggen openstaan voor overleg, maar gaat tegelijkertijd verder met juridische procedures.

De stichting helpt gedupeerden met voorstellen voor verrekening van hun schade met hypotheken of consumptieve leningen die zij bij DSB Bank hebben afgesloten. Voorbeeldbrieven bestemd voor de curatoren zijn online gezet.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie