Lufthansa staakt

FRANKFURT - Tienduizenden passagiers van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa vliegen maandag niet, met vertraging of met een andere aanbieder. Piloten van Lufthansa zijn om middernacht in staking gegaan.

Lufthansa schat dat op de eerste stakingsdag circa achthonderd vluchten zullen uitvallen. De pilotenvakbond VC heeft circa vierduizend piloten opgeroepen het werk neer te leggen.

De piloten willen een beter salaris en strijden bovendien tegen een inkrimping van het personeelsbestand met 4500 personen.

De vakbond wil blijven staken tot en met donderdag. Als dat gebeurt, zal de staking uitgroeien tot de grootste in de Duitse luchtvaartgeschiedenis.

Annuleren

Het bedrijf annuleerde vrijdag uit voorzorg al twee derde van de vluchten die in de stakingsperiode zouden vertrekken. Gedupeerde reizigers kunnen hun vliegtickets kosteloos annuleren of omboeken, meldde Lufthansa.

De vliegmaatschappij schatte dat het conflict met de piloten het bedrijf een strop zal bezorgen van 25 miljoen euro per dag.

De luchtvaartmaatschappij vindt dat de staking niet in verhouding staat tot de schade die de onderneming lijdt en stapt daarom naar de rechter.

Waarschijnlijk geeft de rechter maandagavond nog een oordeel over de staking. Lufthansa en de vereniging van cockpit-personeel bij de luchtvaartmaatschappij moeten om 17.30 uur verschijnen bij de rechtbank in Frankfurt.

Bemiddelingspoging

Niet alleen bij Lufthansa wordt het werk neergelegd, ook bij de dochters Germanwings en Lufthansa Cargo gebeurt dit. Een bemiddelingspoging van minister van Verkeer Peter Ramsauer liep zondag op niets uit.

Schiphol

Vijf vluchten van Schiphol naar Duitsland zijn geannuleerd door de staking. Alle vier de reizen zouden naar Frankfurt gaan.

Dat heeft een woordvoerster van Schiphol laten weten. De annuleringen hebben volgens haar vooralsnog niet tot lange rijen of andere vervelende situaties geleid.

Mogelijk hebben veel reizigers via de media vernomen van de staking. Maandag zouden in totaal zeventien vluchten naar Duitsland vertrekken vanaf Schiphol.

Lufthansa staakt

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie