AMSTERDAM - Een hoger slot van de Amerikaanse beurs Nasdaq, goede winstcijfers van de chipmaker Intel en beter dan verwachte resultaten van ASML zorgden woensdagmorgen op de Europese effectenbeurzen voor een grote vraag naar technologieaandelen. Vooral de halfgeleiderindustrie stond sterk in de belangstelling.

Bekijk video:
Modem / Breedband

In Amsterdam noteerde ASML, maker van chipmachines, rond het middaguur een winst van 9,2 procent bij een koers van 13,64 euro. De onderneming halveerde het verlies en maakte bovendien bekend een beter gevuld orderboek te hebben. Philips, dat dinsdag gemengde resultaten publiceerde, won in het kielzog 3,5 procent.

"Vooral de nieuwe bestellingen voor ASML waren een positieve verrassing", aldus een beursanalist. "ASML staat aan het begin van de productieketen en een toename van de opdrachten kan een indicatie zijn voor aantrekkende investeringen." Hij benadrukte wel dat pas aan het einde van het kwartaal de meeste orders binnenkwamen.

De goede cijfers volgden op betere resultaten van Intel die dinsdag bekend waren geworden. De grootste chipfabrikant ter wereld presenteerde een ruime verdubbeling van de winst, een veel beter resultaat dan was verwacht. Wall Street was toen al hoger gesloten. Zowel de Dow-Jonesindex als de Nasdaq boekte 0,5 procent winst.

Het goede nieuws uit de technologiesector zorgde voor een positief sentiment op de hele beursvloer. Tegen het middaguur stond viervijfde van de hoofdfondsen in Amsterdam op winst. De AEX-index won 5,29 punten (1,6 procent) op een stand van 331,62 punten.

Verliezers als VNU, TPG en Hagemeyer zakten ten hoogste 1 procent. Getronics noteerde een winst van 5,7 procent na het uitschrijven van een nieuwe converteerbare obligatielening van 100 miljoen euro.

Op de andere Europese beurzen waren beleggers eveneens positief gestemd. De CAC-index in Parijs noteerde 1,3 procent hoger. De FTSE-index in Londen won 1,1 procent en de DAX-index in Frankfurt ,2 procent. Volgens de analist zijn de winsten zo fors omdat ook in de Verenigde Staten de hoop op verder koersstijgingen lijkt toe te nemen.

Tot de koplopers in de DAX-index behoorde chipfabrikant Infineon met een koerswinst van 2,6 procent. Elders in Europa waren de branchegenoten ARM en STMicroelectronics ook flink hoger. Fabrikanten van mobiele telefoons als Nokia kregen wind in de rug door gunstige kwartaalcijfers van Sony Ericsson. In Londen was muziekproducent EMI de grootste winnaar (6 procent) door hernieuwde speculatie over een overname van het bedrijf.

Euro

Op de Europese valutamarkten ging de koers van de euro licht omlaag. Aan het eind van de ochtend werd 1,1690 dollar genoteerd in vergelijking met een slot van 1,1710 op dinsdag. De notering van de Europese munteenheid tegenover het pond sterling zakte van 0,7015 naar 0,6995 pond.