DEN HAAG - De Inspectie Verkeer en Waterstaat verscherpt het toezicht op de Turkse luchtvaartmaatschappij Onur Air. Deze maatregel komt na klachten over vieze vliegtuigen en slechte service aan boord. Ook het ongeval van Onur Air op het vliegveld van Groningen in juni was aanleiding om de maatschappij onder de loep te nemen. Dat heeft de inspectie woensdag bekendgemaakt.

Naar aanleiding van de klachten van passagiers heeft de inspectie een onderzoek ingesteld naar vijftien Nederlandse en buitenlandse chartermaatschappijen. Daarbij kwam naar voren dat Onur Air onder de maat presteerde.

Een vliegtuig van Onur Air raakte op 17 juni op Groningen Airport Eelde van de baan. Het toestel kwam niet van de grond en schoot 50 meter door. De meeste reizigers bleven ongedeerd, maar het vliegveld liep tussen de 150.000 en 200.000 euro aan schade op.

De Turkse luchtvaartautoriteiten hebben ook een onderzoek ingesteld naar Onur Air. Dit heeft tot een aantal structurele verbeteringen geleid bij de maatschappij, aldus de Inspectie Verkeer en Waterstaat.

De overheidsinstantie was verder ontevreden over de Turkse chartermaatschappij Fly Air en het Marokkaanse Royal Air Maroc. Beide staan nu ook onder verscherpt toezicht. Een toestel van Royal Air was zo zwaar beladen dat op last van de inspectie een deel van de vracht moest worden uitgeladen. Fly Air maakte bij het aanvliegen van Eindhoven Airport extra bochten, zonder dat de verkeersleiding daarvan op de hoogte was gesteld.