BRUSSEL - Passagiers die forse vertraging oplopen op een internationale treinreis binnen Europa mogen in de toekomst ook op een schadevergoeding rekenen. Hetzelfde geldt voor reizigers die uren stranden in havens voor veerboten tussen Europese bestemmingen. De Europese Commissie gaat voorstellen daarvoor uitwerken, die sterk zullen lijken op het syteem van vergoedingen voor gestrande vliegreizigers.

Vertegenwoordigers van het Europees Parlement en de EU-lidstaten bereikten woensdagochtend overeenstemming over de compensatie voor vliegreizigers die uren stranden op een luchthaven of door overboeking helemaal niet kunnen reizen. Tijdens die onderhandelingen is afgesproken om ook een vergoedingenstelsel uit te werken voor boot- en treinreizigers.

Een passagier die wegens overboeking niet kan vliegen, krijgt standaard een vergoeding van 250 euro voor een vlucht tot 1500 kilometer. Voor vluchten tussen de 1500 en 3500 kilometer komt er een vergoeding van 400 euro. Voor alle langere vluchten komt er een standaardcompensatie van 600 euro.

In geval van vertragingen van vijf uur of meer moeten passagiers de keuze krijgen tussen een volledige terugbetaling van de prijs van het ticket binnen zeven dagen of een reis met de eerst volgende vlucht. Voorts moeten luchtvaartmaatschappijen zorgen voor maaltijden, drankjes en eventueel hotelovernachtingen als zij grote vertragingen verwachten.