AMSTERDAM - De hoofdfondsen op het Damrak gingen maandagmorgen over een breed front omhoog. Slechts twee minnen - TPG (0,12 procent) en Wolters Kluwer (0,97 procent) stonden tegenover talloze stijgers op de AEX-index.

Bekijk video

De grootste plussen waren voor technofondsen en een kabelaar: Getronics (2,6 procent op 4 euro), UPC (2,3 procent op 44 eurocent) en ASML (2,1 procent op 22,21 euro). De AEX stond na ruim een uur handel op 508,72 punten, een stijging van 5,4 punten (ruim 1 procent).

Ook de MidKap-index steeg, met 1,73 punten (0,36 procent) tot ,74 punten. Koploper bij de middelgrote fondsen was KLM. British Airways en American Airlines brachten het afgelopen weekend naar buiten dat hun plannen voor een alliantie zijn stopgezet. Voor KLM was dit een voorwaarde voor eventuele samenwerking met BA.

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij zal de samenwerking zich voorlopig echter beperken tot afspraken voor de korte termijn, met name op routes naar het Midden-Oosten. Het aandeel KLM steeg toch met bijna 6,6 procent tot 14,45 euro.

Europa

Met oliemaatschappij BP en het Finse Nokia in de voorhoede, waren maandag vele aandelenkoersen op de grootste Europese beurzen aan het stijgen, een klein uurtje na opening van de handel.

De stijgingen van de indices waren niet indrukwekkend: de FTSE in Londen en de CAC in Parijs kenden een plus van 0,6. In Frankfurt stond, voor de goede waarnemer, de DAX-index ook hoger. Dat was slecht drie punten op 5159, een stijging van 0,04 procent.