VELDHOVEN - Chipmachinefabrikant ASML heeft in het derde kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 31 miljoen euro. Dat was ongeveer wat analisten hadden verwacht. In dezelfde periode van was dat nog 60 miljoen euro, aldus het concern woensdag.

ASML leverde in het derde kwartaal 34 machines af tegen 41 in het tweede kwartaal. Eind september stonden er opdrachten voor 91 machines in de boeken tegen 62 drie maanden eerder. De veelbelovende stijging vormde voor beleggers een verrassing.

De in het derde kwartaal verkochte systemen brachten 313 miljoen euro op. In dezelfde periode van 2002 was de omzet 279 miljoen euro.

Signalen

Net als de rest van de chipindustrie ziet ASML tekenen van herstel. De signalen zijn echter niet duidelijk. Van de nieuwe orders kwam bijna de helft in de laatste twee weken van het kwartaal binnen. "ASML kan niet anders doen dan zich concentreren op de dingen die zij kan beïnvloeden. Dat zijn onder meer de beheersing van de kosten en de technologie", aldus topman Doug Dunn woensdag.

Dunn zei verder dat de klanten op hun ASML-machines een hoge bezettingsgraad hebben. Ze zouden "de huidige voorzichtigheid" weleens los kunnen laten en orders plaatsen. ASML voorziet in de komende twee kwartalen meer brutomarge gezien de stand van de orderportefeuille van het ogenblik.

Ontslagen

Om de kosten te drukken, wil ASM weer personeel kwijt. Het concern kondigde in juli aan 550 banen, 11 procent van het totale aantal, te gaan schrappen. Bijna vierhonderd daarvan verdwijnen in Veldhoven. Bij een flink aantal gaat het om gedwongen ontslagen.

De plannen, en daarmee de bezuinigingen, lopen waarschijnlijk vertraging op door moeizame besprekingen met de werknemersvertegenwoordigers. De ondernemingsraad heeft inmiddels een negatief advies uitgebracht. De raad wil weten waarom het grootste deel van de banen in Veldhoven verdwijnt en niet in de vestiging in het Amerikaanse Wilton.

Met het verlies van het derde kwartaal komt het totaal dit jaar op 176 miljoen euro. In de eerste negen maanden van vorig jaar was dat 158 miljoen. De omzet geeft een daling te zien van ruim 1,3 miljard naar 1 miljard euro.

Dochter

ASML kondigde woensdag ook de verkoop aan van dochter ASML Thermal. Deze komt in handen van een nieuw bedrijf, opgericht door VantagePoint Venture Partners. Bijzonderheden over de transactie komen zo spoedig mogelijk, aldus het Veldhovense concern.

Het 'slechte weer' is voor ASML nog niet voorbij. De chipmarkt is nog steeds niet erg best. Sinds de piek van 2000 is de markt voor halfgeleiders meer dan gehalveerd. ASML schrapte om die reden in 2002 al 1450 banen.