LEIDEN - De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben een claim van 60 miljoen euro neergelegd bij de Italiaanse treinenbouwer AnsaldoBreda.

Dat zei president-directeur Bert Meerstadt van de NS donderdag in de marge van de presentatie van de jaarcijfers van het bedrijf.

De treinen van AnsaldoBreda moeten gaan rijden op de HSL-Zuid. Oorspronkelijk had dat al in het voorjaar van 2007 moeten gebeuren. Maar toen was de infrastructuur nog niet klaar.

Dat was in december 2008 uiteindelijk wel het geval, maar toen waren de treinen er nog lang niet. Meerstadt verwacht dat ze vanaf eind 2010 geleverd worden door AnsaldoBreda.

Vervangende treinen

De hogesnelheidslijn is 7 september vorig jaar in gebruik genomen, met vervangende treinen. Nu wordt er 160 kilometer per uur gereden op het traject en de treinen rijden alleen nog tussen Amsterdam en Rotterdam.

De treinen van de Italiaanse treinenbouwer kunnen 250 kilometer per uur halen.

De NS-topman verwacht dat de hogesnelheidsdienst, de Fyra, dit jaar door zal rijden naar Breda, Antwerpen en Brussel. ''Eerder eind dit jaar dan begin dit jaar'', aldus Meerstadt.

''In ieder geval voor de nieuwe dienstregeling ingaat.'' Dat is altijd rond half december. Sinds de invoering van de nieuwe dienstregeling afgelopen december rijdt de Thalys ook over het HSL-spoor.