NEW YORK - Intel heeft in het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst behaald van 1,66 miljard dollar. Dat is ruim tweemaal zo veel als in het derde kwartaal van vorig jaar, toen de winst 686 miljoen dollar bedroeg.

De winst is hoger dan analisten hadden verwacht. Die kwam per aandeel op 25 dollarcent uit, terwijl de verwachtingen neerkwamen op 23 dollarcent. In het derde kwartaal van 2002 bedroeg de winst per aandeel 10 dollarcent.

Vooral de verkoop van chips voor notebooks (draagbare computers) liep goed. De Amerikaanse halfgeleiderproducent maakte dinsdag na sluiting van de beurs in New York verder bekend dat de omzet in het derde kwartaal is toegenomen van 6,5 miljard tot 7,8 miljard dollar. Ook dat is meer dan analisten hadden geraamd.

Intel had in korte tijd zijn omzetverwachting tweemaal verhoogd. De laatste raming was 7,6 miljard à 7,8 miljard dollar. Voor het lopende kwartaal houdt Intel het op een omzet van tussen de 8,1 miljard en 8,7 miljard dollar.

Aandeel

De koers van het aandeel is in het afgelopen kwartaal gestegen met 34 procent. In de eerste twee weken van oktober kwam daar 11 procent bij. Dinsdag voor het bekendmaken van de cijfers steeg het aandeel met 0,9 procent. Sinds begin dit jaar is het aandeel bijna in waarde verdubbeld, waarmee het tot nu toe het best presterende aandeel in de Dow-Jonesindex is.

Het concern is de grootste fabrikant van computerchips ter wereld. Intels halfgeleiders zitten in viervijfde van alle personal computers. De resultaten en de vooruitzichten van het concern zijn leidend voor de verwachtingen die de beleggers voor de komende tijd van vrijwel de hele halfgeleiderindustrie hebben.